Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Κεραλοιφή με γωλθερία και βιταμίνη Ε

Κεραλοιφή με μελλισοκέρι,πρόπολη,μέλι,baby oil,αιθέριο έλαιο γωλθερία ,αγνό παρθένο ελαιόλαδο και Βιταμίνη Ε.
Η γωλθέρια είναι η πλέον κατάλληλη για μυικούς πόνους. Η μυρωδιά χαρακτηριστική, σαν αυτή της CounterpainΑυτή η ουσία είναι η βάση της ομάδας των ασπιρινών και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη δράση της Γωλθερίας στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στους οξείς ρευματισμούς.


Γωλθερία αιθέριο έλαιο
 INCI Name: Gaultheria Procumbens Leaf Oil

Η οσμή του θυμίζει φαρμακευτικό προϊόν. Αυτό συμβαίνει γιατί η γωλθερία περιέχει methyl salicylate (σαλικυλικό μεθύλιο), εστέρα του σαλικυλικού οξέος που είναι το βασικό συστατικό της ασπιρίνης. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει πολλές χρήσεις αφού θεωρείται ισχυρό αναλγητικό και αντιβακτηριδιακό. 
Θεωρείται ιδανικό για τη χρήση σε προϊόντα μασάζ που αντιμετωπίζουν μυϊκούς, πόνους ρευματισμών και αρθρίτιδας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε προϊόντα που χρησιμοποιούν αθλητές (μυοχαλαρωτικά, θερμαντικά) .Συνήθως χρησιμοποιείται εξωτερικά, σαν υγρό για εντριβές, για τη θεραπεία χρόνιων μορφών μυϊκών και σκελετικών προβλημάτων, όπως η οσφυαλγία και η ισχιαλγία. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείται σε παιδιά, εγκύους ή σε άτομα αλλεργικά στην ασπιρίνη.
Η εξωτερική χρήση του είναι πάρα πολύ αποτελεσματική και επαρκής - μία ποσότητα απορροφάται από τους ιστούς και τους μύες. Ακόμη όμως και η εξωτερική χρήση δεν συνίσταται σε καθημερινή βάση. Το αιθέριο έλαιο της Γωλθερίας πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Είναι πολύ "δημοφιλές" στον αθλητικό χώρο - χρησιμοποιείται σε προϊόντα που είναι μυοχαλαρωτικά και "παυσίπονα".
Αιθέρια έλαια 
Τα αιθέρια έλαια είναι μίγματα πτητικών αρωματικών οργανικών ενώσεων που παραλαμβάνονται από διάφορα μέρη των φυτών (άνθη, καρπούς, φύλλα, ρίζες, φλοιούς, κουκούτσια, ρετσίνι) μέσω έκθλιψης, πίεσης, απόσταξης ή εκχύλισης. Αποτελούν τη ζωτική δύναμη, την ενέργεια και την ψυχή ενός φυτού. Εξαιτίας της μικρομοριακής δομής τους μπορούν να εισέλθουν εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό, προσφέροντας τα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Χάρη στο εύρος των ιδιοτήτων τους, χρησιμοποιούνται τόσο για καλλωπιστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.


Βιταμίνες
Οι βιταμίνες ρυθμίζουν διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Εξωτερική εφαρμογή βιταμινών στην επιδερμίδα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συγχρόνως εμπλουτίζονται οι ιστοί του δέρματος, για πιο νεανική επιδερμίδα. Είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση. 
 Βιταμίνη Ε 
 Ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, αποτρέπει το τάγγισμα των ελαίων του προϊόντος και δρα σαν µμαλακτική ουσία. Προστίθεται στην τρίτη φάση, σε ποσοστό 1 - 3%, αλλά μπορεί να προστεθεί και απευθείας στα λάδια βάσης για να μη ταγγίσουν, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Ελαιόλαδο
Από την αρχαιότητα και την εποχή του Ιπποκράτη το ελαιόλαδο ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ιδιαίτερα στις δερματικές παθήσεις. Το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά .
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση, ενώ έχει και υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ αλλά και ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, κάλιο και σίδηρο που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά. 
Αποτελεί κύριο συστατικό στην μεσογειακή διατροφή λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας που έχει για τον άνθρωπο αφού προσφέρει αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα του οργανισμού.
Baby oil 
Baby oil  για βελούδινη απαλότητα στο δέρμα

Μελισσοκέρι 
Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές, όμως από μόνο του δε διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες. Δρα σαν αδιαβροχοποιητής (όπως η βαζελίνη) και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την εξάτμιση της υγρασίας του δέρματος.
 Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την αφυδάτωση του δέρματος. Αποτελείται από 300 περίπου ουσίες και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο δίνουν μια αλοιφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδρογονάνθρακες και αντιοξειδωτικά



Μέλι
Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό τρόφιμο και προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες και το αποθηκεύουν στις κηρήθρες ,έτοιμο για κατανάλωση όταν το χρειαστούν. Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. 
Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. 
Σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία ιδιαίτερα στην δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, την αναιμία, την αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση του δέρματος και ειδικότερα για να μαλακώσουν τα χέρια κατά την διάρκεια του χειμώνα. 
Επίσης έχει ιδιότητες για να θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις. Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.



Πρόπολη
Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. 
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί» (λόγω του χρώματος της που είναι σκούρο καφέ). Οι Λαοί της Μεσογείου ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. 
Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. 
Η πρόπολη έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη σε συνδυασμό με την γύρη βοηθάει στην υποχώρηση των αλλεργικών συμπτωμάτων, διεγείρει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρόπολη πωλείται είτε σε μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης είτε με την μορφή σκευασμάτων πρόπολης όπως βάμμα πρόπολης και κεραλοιφές.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή προς παρασκευή σκευασμάτων ή καλλυντικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου