Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Γνωρίστε τους τρόπους που ελέγχουμε για νοθευμένο μέλι

Μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσίευσε μία ομάδα ειδικών στο Food Safety News, ανακάλυψε ότι πάνω από το 76% όλων των τύπων μελιού στα σουπερμάρκετ είχε υποβληθεί σε μία διαδικασία που λέγεται υπερδιήθηση.
Τι σημαίνει αυτό; 
Αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος αφαιρεί τις προσμίξεις όπως ίχνη κεριού αλλά και τη γύρη, και είναι πολύ κακό αυτό. Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ειδικοί στο μέλι λένε πως η διαδικασία αυτή είναι “σημαντική” προκειμένου να αποφευχθεί η “κρυσταλλοποίηση” και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους. Το κακό είναι ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική και επωφελής για το σώμα μας. Και το αλλοιωμένο μέλι δεν την περιέχει!

Οι ειδικοί λένε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε να αγοράζετε μέλι που έχει υποστεί αυτή τη διαδικασία, είναι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη χώρα προέλευσής του. Για παράδειγμα το κινέζικο αλλοιωμένο μέλι, είναι συνήθως αναμειγμένο με παράνομα αντιβιοτικά και μέταλλα.



Αν το μέλι δεν “κρυσταλλώσει” * μετά από λίγο καιρό, τότε είναι μία καλή ένδειξη νοθείας, αφού το γνήσιο μέλι θα “κρυσταλλώσει” αν τοποθετηθεί στο ψυγείο.
Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες. Αν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, να το αποφύγετε.
Προσθέστε μερικές σταγόνες ιώδιο σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια προσθέστε λίγο μέλι. Αν το μέλι σας γίνει λίγο μπλε, τότε έχει συνδυαστεί με άμυλο καλαμποκιού.
Προσθέστε μερικές σταγόνες ξύδι σε μείγμα νερού- μελιού. Αν δείτε αφρό, το μέλι σας έχει νοθευτεί.
Μπορείτε να κάψετε το μέλι με φώσφορο ή με ένα σπίρτο, κι αν αυτό αναφλεγεί, τότε είναι γνήσιο μέλι.
Τοποθετήστε μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό. Σε περίπτωση που το μέλι δεν διαλυθεί, είναι γνήσιο. Το νοθευμένο ή αλλοιωμένο μέλι διαλύεται στο νερό.

*Γιατί το μέλι κρυσταλλώνει;
Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσική φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη) ). Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό ( υγρασία). Υπάρχουν πολλά σάκχαρα στο μέλι σε σχέση με την περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι, περιέχει επιπλέον ποσότητα ζάχαρης από ό,τι θα μπορούσε φυσικά να κατέχει. Η υπερα-φθονία των φυσικών σακχάρων κάνει το μέλι ασταθές Είναι φυσικό για το μέλι να κρυσταλλωθεί, δεδομένου ότι είναι ένα υπέρ κορεσμένο σε ζάχαρα προϊόν.

Τα δύο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει ανάλογα από την πηγή συλλογής ( είδος ανθοφορίας) ή του μελιτώματος καθορίζοντας έτσι και το είδος κάθε μελιού. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνετε από 25 έως 40%. και της γλυκόζης από 30- 44% . Η ισορροπία αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι η κύρια αιτία που θα οδηγήσει στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό τους θα καθορίσει κατά πόσο θα κρυσταλλώνει γρήγορα ή αργά.

Η φρουκτόζη είναι πιο διαλυτή στο νερό από τη γλυκόζη και θα παραμείνει ρευστή.

Όταν η γλυκόζη κρυσταλλώνει, χωρίζετε από το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων. Καθώς η κρυστάλλωση προχωρά και περισσότερη γλυκόζη κρυσταλλώνει, οι κρύσταλλοι θα εξαπλωθούν σε όλο το μέλι. Τελικά, το μέλι γίνεται παχύ και κρυσταλλώνει.

Πηγή:  diaforetiko.gr/newsone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου