Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Γιατί το μέλι του εμπορίου δεν ζαχαρώνει ενώ το μέλι του μελισσοκόμου ζαχαρώνει?

Μια μεγάλη ερώτηση & απορία ταυτόχρονα του καταναλωτή μελιού είναι:
'' Γιατί το μέλι του εμπορίου δεν  ζαχαρώνει, ενώ το μέλι του μελισσοκόμου ζαχαρώνει;''
Και η απάντηση που παίρνει συζητώντας το θέμα αυτό με τους φίλους του,
''Είναι πως ο μελισσοκόμος ταΐζει ζάχαρη τα μελίσσια του''.

Εδώ έρχομαι να απαντήσω στα δύο ερωτήματα ή ακόμα καλύτερα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους .

Ξεκινώ από την πρώτη περίπτωση που είναι τα μέλια του εμπορίου .
Για να μπορέσετε να καταλάβετε το τι συμβαίνει με τα μέλια αυτά πρέπει να σας παρουσιάσω κάποια στοιχεία.
Η ετήσια παραγωγή μελιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10.000 / 12.000 τόνοι και εισάγουμε 3.000 τόνοι από Κίνα, Αργεντινή, Μέξικο και τρίτες χώρες  επισήμως.
Χωρίς να γνωρίζουμε πόσο μέλι περνά παράνομα από Βουλγαρία στην Βόρεια Ελλάδα.
Κρατάτε τώρα στο πίσω μέρος του μυαλού σας αυτά τα στοιχεία γιατί στην πορεία θα σας έρθουν αυτόματα μπροστά.
Πάμε τώρα στη νομοθεσία για την τυποποίηση και διάθεση μελιού.
Η νομοθεσία ορίζει πως αν ένα μέλι κυκλοφορήσει στο εμπόριο και αναγράφει πως το μέλι είναι Πεύκου,Ελάτης,Θυμάρι και όποια άλλη ονομασία, το μέλι τότε για όσο καιρό κυκλοφορεί στο εμπόριο πρέπει να έχει, το ίδιο πάντοτε άρωμα,γεύση,χρώμα και ρευστότητα.
Αυτό εκ των πραγμάτων γίνετε μόνο με ένα τρόπο μόνο, με συνταγή και εξηγώ.
Φτιάχνουμε ένα μείγμα μελιού από διάφορα είδη μελιού. Π.Χ. Πεύκου,Θυμαριού,Ανθόμελου και ότι άλλο μέλι έχουν αγοράσει από μελισσοκόμους κατά προτίμηση σκουρόχρωμα και φτιάχνουν μία συνταγή.
Έτσι ονομάζουν τη συγκεκριμένη συνταγή π.χ.Μέλι Πεύκου.
Μέχρι εδώ θα μου πείτε που είναι το μεμπτών, κανονικό αγνό μέλι φτιάχνουν απλός είναι ανάμικτο.
Όχι δεν είναι έτσι, για να μπορέσει να ομογενοποιηθούν τα διάφορα μέλια της συνταγής και να μην έχουν το πρόβλημα ανόμοιας κρυσταλλοποίησης (ζαχάρωμα μελιού) βάζουν το μείγμα από τα διάφορα μέλια σε δεξαμενές μπεν μαρί και τα ζεσταίνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου με ταυτόχρονη ανάδευση, που μπορεί να φτάσει και τους 50 βαθμούς ώστε να ομογενοποιηθεί το μέλι και να μην ξανακρυσταλλοποιηθεί ποτέ.
Κατά συνέπεια όλου αυτού είναι

1) Το μέλι χάνει τα ζάχαρα του.

2) Καταστρέφονται τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του,αν και κατά περίπτωση καταστρέφονται όλα.

3) Παίρνει ένα κοκκινωπό χρώμα ( χαρακτηριστικό υπερθερμασμένου μελιού).

4) Γίνετε ρευστό και όσα χρόνια και αν περάσουν δεν κρυσταλλοποιήτε ποτέ.
Αυτά τα μέλια βάση νομοθεσίας κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά και όσα μέλια ξεπεράσουν τις θερμοκρασίες που αναγράφω μπαίνουν στην κατηγορία του βιομηχανικού μελιού.
Δηλαδή μόνο για ζαχαροπλαστεία, κατά πόσο ελέγχετε δεν μπορώ να σας το διαβεβαιώσω, πως αυτά τα μέλια καταλήγουν στά ζαχαροπλαστεία ή άλλες βιομηχανίες τροφίμων που χρησιμοποιούν μέλι και όχι στα ράφια των καταστημάτων, γιατί δεν το γνωρίζω.
Ελπίζω να σας έλυσα την απορία γιατί το μέλι του εμπορίου δεν κρυσταλλοποιήτε ( ζαχαρώνει )ποτέ.
Μεγάλη σκέψη θέλει ακόμα πως τα μέλια του εμπορίου τα βρίσκουμε σε όλη την επικράτεια, μέχρι και το τελευταίο μπακάλικο ή ψιλικατζίδικο στο ποιο παραμεθόριο χωριό της χώρας μας, σαν ελληνικό και ταυτόχρονα να εξάγουν ελληνικό μέλι.
Με βάση τα στοιχεία που σας έδωσα, κάπου κάτι δεν βγαίνει....


Τώρα στο δεύτερο μέρος της ερώτησης γιατί κρυσταλλώνει (ζαχαρώνει) το μέλι του μελισσοκόμου .
Όλοι οι μελισσοκόμοι ταΐζουμε τα μελίσσια μας με τροφές κατά τους χειμερινούς μήνες ή όταν σταματήσει η ανθοφορία και έχουμε τρυγήσει τα μελίσσια μας.
Οι τροφές έχουν ως βάση την ζάχαρη, αλλά είναι σαν ζυμάρι.
Κανένας μελισσοκόμος δεν ταιζει σκέτη ζάχαρη, γιατί απλά ξέρει πως τα μελίσσια του θα ψοφήσουν.
Τώρα τις τροφές που τοποθετούμε στα μελίσσια μας, καταναλώνονται από τις μέλισσες και δεν τις αποθηκεύουν στις κερήθρες για να αναμιχθούν με το νέκταρ που μαζεύουν κατά την ανθοφορία, γιατί απλά όταν αρχίσει η ανθοφορία δηλαδή μπαίνοντας η άνοιξη σταματάμε τα ταΐσματα για τρεις λόγους.

1) Θα τεμπελιάσουν οι μέλισσες, δηλαδή αφού έχουν τροφή μέσα στην κυψέλη δεν θα φέρνουν πολύ νέκταρ οι συλλέκτριες, με συνέπεια μείωση παραγωγής μελιού

2) Θα αρχίσουν οι μέλισσες να αποθηκεύουν τη τροφή στη κερήθρα με το νέκταρ, οπότε θα έχουμε ένα μέλι όχι αυτούσιο αλλά με τροφή μέσα

3) Οικονομικά ασύμφορο για τον μελισσοκόμο να ταΐζει τα μελίσσια όταν η φύση μας δίνει δωρεάν τροφή.
Θα μου πείτε πως ξέρετε μελισσοκόμους που ταΐζουν τα μελίσσια τους στην ανθοφορία.
Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν, μόνο που το κάνουν είτε από άγνοια, είτε από αμάθεια στη μελισσοκομία ,είτε από ασέβεια προς τον πελάτη τους και με την κουτοπονηριά πως έτσι θα βγάλει περισσότερο μέλι.
Προσωπικά για εμένα δεν είναι μελισσοκόμος, αλλά ασυνείδητος, γιατί πρώτον δεν σέβεται την μέλισσα, τους μελισσοκόμους και τον καταναλωτή.
Πάντως για όποιο λόγο και αν το κάνουν δεν επηρεάζει στο κρυστάλλωμα του μελιού, το αν ο μελισσοκόμος ταΐζει τα μελίσσια του κατά την ανθοφορία.
Το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από άνθηκαι με την επεξεργασία που κάνουν οι μέλισσες το μετατρέπουν σε μέλι,  θα κρυσταλλοποιηθεί όταν το τρυγήσει ο μελισσοκόμος , τώρα ο χρόνος διαφέρει ανάλογα το ανθόμελο.
Από τις 10 εως 20 ημέρες που είναι του ηλιόσπορου και της σουσούρας από τα ποιο γρήγορα μέλια που κρυσταλλοποιούνται λόγω αυξημένων ζακχάρεων που έχουν, εως και 12 με 13 μήνες που είναι το θυμάρι, λόγω που είναι χαμηλό σε ζάκχαρα .
Άρα όλα τα ανθόμελα κρυσταλλοποιούνται, γιατί έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, τα ζάκχαρα τους και τους κόκκους γύρεως που έχουν όλα τα μέλια, που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (μέλια εμπορίου).
Μέχρι και το πευκόμελο ή το ελατόμελο που από την φύση τους δεν κρυσταλλώνουν, γιατί είναι από μελιτώματα, ακόμα και αυτά αν τα αγοράσετε από συναδέλφους μελισσοκόμους θα κρυσταλλοποιηθούν με τον καιρό, γιατί όλο και θα έχει άνθη εκεί που θα έχουν τοποθετήσει τα μελίσσια τους για πεύκο η έλατο.
Τώρα σε αντίθεση με τα μέλια του εμπορίου, τα μέλια των μελισσοκόμων δεν μπορούν να έχουν την ίδια γεύση,χρώμα και άρωμα κάθε χρόνο, γιατί το μέλι το φτιάχνουν οι μέλισσες και όχι ο μελισσοκόμος, σε κάποιο τυποποιητήριο ή εργαστήριο και για να γίνει ποιο κατανοητό σας παραθέτω ένα παράδειγμα.
Αγοράζετε ένα μέλι από ένα μελισσοκόμο φέτος, είναι ανοιχτόχρωμο (ξανθό) , με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, αυτό το μέλι το συνέλλεξαν τα μελίσσια από θυμάρι,θρούμπι,φασκόμηλο,αγριορίγανη,παλιούρι .
Τώρα αν ένα από τα παραπάνω φυτά, του χρόνου που θα τρυγήσει ο μελισσοκόμος,  λόγω καιρού δεν μπορέσει να μαζέψει η μέλισσα, τότε αλλάζει η γεύση το χρώμα και το άρωμα του μελιού.
Άρα μην σας παραξενεύη αν αλλάζει το μέλι που παίρνετε από μελισσοκόμο από χρονιά σε χρονιά.
Δεν ευθύνετε ο μελισσοκόμος αλλά οι καιρικές συνθήκες.
Ελπίζω να σας έλυσα κάθε απορία στα ερωτήματα σας, αλλά αν έχετε ακόμα και κάποια άλλη, μπορείτε να την γράψετε και θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου