Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Κεραλοιφή με Λεβάντα και Βιταμίνη Ε

 Κεραλοιφή με μελλισοκέρι,πρόπολη,μέλι  ,baby oil,αιθέριο έλαιο λεβάντας ,αγνό παρθένο ελαιόλαδο  και Βιταμίνη Ε.
Για την ενυδάτωση του σώματος, χεριών, προσώπου.
Η Λεβάντα υποστηρίζεται πως έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και για αυτό το λόγο θεωρείται ιδανική για την επούλωση μικρών πληγών, κοψιμάτων κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλη για τον "καθαρισμό" του δέρματος σε περιπτώσεις ακμής, εκζεμάτων και δερματοπαθειών.Ανακουφίζει από τον πόνο, είναι αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, τονώνει την ανάπτυξη των νέων και υγιών κυττάρων του δέρματος.
Αιθέρια έλαια 
Τα αιθέρια έλαια είναι μίγματα πτητικών αρωματικών οργανικών ενώσεων που παραλαμβάνονται από διάφορα μέρη των φυτών (άνθη, καρπούς, φύλλα, ρίζες, φλοιούς, κουκούτσια, ρετσίνι) μέσω έκθλιψης, πίεσης, απόσταξης ή εκχύλισης. Αποτελούν τη ζωτική δύναμη, την ενέργεια και την ψυχή ενός φυτού. Εξαιτίας της μικρομοριακής δομής τους μπορούν να εισέλθουν εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό, προσφέροντας τα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Χάρη στο εύρος των ιδιοτήτων τους, χρησιμοποιούνται τόσο για καλλωπιστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Είναι ένα υπέροχο πράσινο φυτό με αρωματικά μοβ άνθη. Φυτρώνει στις ορεινές ζώνες της Μεσογείου,  σε ηλιόλουστα, πετρώδη εδάφη. Σήμερα, ευδοκιμεί σε όλη τη νότια Ευρώπη, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το λάδι γίνετε από το , μπλε άνθος της  λεβάντας δίνει το ευωδιαστό άρωμα της. Τα άνθη διατάσσονται σε σπείρες της 6 – 10 άνθη, σχηματίζονται  πάνω από το φύλλωμα.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό lavare, που σημαίνει «πλύση». Πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως προσθετικό λουτρού για να καθαρίσει το σώμα και το πνεύμα στην αρχαία Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη.

Ιστορικά, λεβάντας έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό και ως θεραπεία για το άγχος, ανησυχία, αϋπνία, απώλεια κατάθλιψη, κεφαλαλγία, στομαχική διαταραχή, και τα μαλλιά. Είναι ένα βασικό συστατικό στην αρωματοθεραπεία, όπου η μυρωδιά χρησιμοποιείται τόσο για την επούλωση αλλά και τους σκοπούς της χαλάρωσης.

Πώς χρησιμοποιείται;
Η λεβάντα έχει τρεις κύριες χρήσεις, ως αντισηπτικό, ένα τοπικό αναισθητικό, και ως ηρεμιστικό.

Αντισηπτικό . Χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα  έλαια , λοσιόν ή κρέμες,Η  λεβάντας χρησιμοποιείται στο δέρμα για τη θεραπεία σε εκδορές, κοψίματα, εγκαύματα, και φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος, βοηθά στην προώθηση της επούλωσης και είναι ένα από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορούν με ασφάλεια  να εφαρμόζεται στο δέρμα

Τοπικό αναισθητικό . Ως τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο,το  λάδι λεβάντας μπορεί να μειώσει δραματικά την αίσθηση του πόνου από εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων.

Κατασταλτικά . Προωθεί μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας και της αϋπνίας.

Πέρα από αυτές τις γενικές χρήσεις, υπάρχουν επίσης πολλές πρακτικές εφαρμογές  στο αιθέριο έλαιο της λεβάντας.

Αιθέρια έλαια Λεβάντας 
Η λεβάντα είναι γνωστή κυρίως για το άρωμά της, αλλά στην πραγματικότητα έχει πολλές άλλες ιδιότητες που την καθιστούν ένα από τα κορυφαία βότανα αντιγήρανσης, ειδικά όταν πρόκειται για το αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η λεβάντα έχει μια κατευναστική επίδραση, που προωθεί τη χαλάρωση και βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Άλλη μελέτη έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες μύριζαν λάδι λεβάντας για τρία λεπτά, αισθάνονταν πιο χαλαροί και είχαν μειωμένο επίπεδο άγχους και στρες.
Απωθήστε τα κουνούπια: Από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα πάνω στο δέρμα. Στάξτε λοιπόν λίγες σταγόνες στο σώμα και αποφύγετε έτσι τα κουνούπια.  Ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στα παιδιά.

 Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του άγχους και του στρές και βοηθάει στη ψυχική ηρεμία. Οι αντισηπτικές του ιδιότητες βοηθούν στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Χρήσιμο επίσης και στα δερματολογικά προβλήματα όπως πληγές και ψώρα. 

Βιταμίνες
Οι βιταμίνες ρυθμίζουν διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Εξωτερική εφαρμογή βιταμινών στην επιδερμίδα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συγχρόνως εμπλουτίζονται οι ιστοί του δέρματος, για πιο νεανική επιδερμίδα. Είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση. 
 Βιταμίνη Ε 
 Ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, αποτρέπει το τάγγισμα των ελαίων του προϊόντος και δρα σαν µμαλακτική ουσία. Προστίθεται στην τρίτη φάση, σε ποσοστό 1 - 3%, αλλά μπορεί να προστεθεί και απευθείας στα λάδια βάσης για να μη ταγγίσουν, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής  τους.

Ελαιόλαδο
Από την αρχαιότητα και την εποχή του Ιπποκράτη το ελαιόλαδο ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ιδιαίτερα στις δερματικές παθήσεις. Το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά .Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση, ενώ έχει και υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ αλλά και ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, κάλιο και σίδηρο που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά. Αποτελεί κύριο συστατικό στην μεσογειακή διατροφή λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας που έχει για τον άνθρωπο αφού προσφέρει αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα του οργανισμού.
Baby oil 
Baby oil  για βελούδινη απαλότητα στο δέρμα

Μελισσοκέρι 
Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές, όμως από μόνο του δε διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες. Δρα σαν αδιαβροχοποιητής (όπως η βαζελίνη) και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την εξάτμιση της υγρασίας του δέρματος.


Μέλι
Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό τρόφιμο και προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες και το αποθηκεύουν στις κηρήθρες ,έτοιμο για κατανάλωση όταν το χρειαστούν. Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία ιδιαίτερα στην δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, την αναιμία, την αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση του δέρματος και ειδικότερα για να μαλακώσουν τα χέρια κατά την διάρκεια του χειμώνα. Επίσης έχει ιδιότητες για να θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις. Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.



Πρόπολη
Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί» (λόγω του χρώματος της που είναι σκούρο καφέ). Οι Λαοί της Μεσογείου ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Η πρόπολη έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη σε συνδυασμό με την γύρη βοηθάει στην υποχώρηση των αλλεργικών συμπτωμάτων, διεγείρει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρόπολη πωλείται είτε σε μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης είτε με την μορφή σκευασμάτων πρόπολης όπως βάμμα πρόπολης και κεραλοιφές.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή προς παρασκευή σκευασμάτων ή καλλυντικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου