Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Το μέλι και η επίδραση του στον ανθρώπινο οργανισμό

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ: Το μέλι  συμβάλλει στην  καλή  λειτουργία του  ανθρώπινου  οργανισμού με  τα  κατάλληλα  σάκχαρα που  περιέχει,τις  βακτηριοστατικές ιδιότητές  τους,το  χαμηλό  pH και  τη   μεγάλη περιεκτικότητα σε  οργανικά  οξέα  ελαττώνει τον  ολικό  αριθμό   των  μικροβίων  του  εντέρου
.Η  κατανάλωσή  του βοηθά  στην  αντιμετώπιση προβλημάτων  αλλεργίας,επιταχύνει την  απορρόφηση του  οινοπνεύματος  από  τον  οργανισμό,έχει υποκαταστήσει  με  επιτυχία  τη  γλυκόζη στα  διαλύματα  που  δίνονται για  την  αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας,χρησιμοποιείται  για  την  αντιμετώπιση  εγκαυμάτων,χρόνιων μολυσματικών  πληγών και  στομαχοεντερικών  παθήσεων.

Αλλά  μία  από τις  ανεπιθύμητες ιδιότητές  του  είναι η  πιθανή  περιεκτικότητά του  σε  ΣΠΟΡΙΑ   ΤΟΥ  ΚΛΩΣΤΗΡΙΔΙΟΥ  ΤΗΣ  ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗΣ,ΠΟΥ  ΑΥΤΑ   ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ  ΧΡΟΝΙΑΡΙΚΑ  ΠΑΙΔΙΑ,αλλά σπάνια  υπάρχουν   και  κάποια  μέλια που  προκαλούν  δηλητηρίαση όχι  όμως  στη  χώρα μας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:Το μέλι  είναι  φυσικό  προϊόν που παράγουν  οι μέλισσες από  το  νέκταρ των  ανθέων  φυτών   και δέντρων,,αλλά  και   από  τα  μελιττώματα   αφίδων   που  υπάρχουν  κύρια  σε   δασικά  δέντρα.

Από  αρχαιότατους χρόνους το  μέλι  προτείνεται για  την ευζωία , αλλά   και    μακροζωία του ανθρώπου και    κατείχε  ξεχωριστή  θέση   σαν  φυσικό και υγιεινό  προϊόν. Και  συγγράμματα  του  Ιπποκράτη,του Αριστοτέλη και  του  Δημόκριτου αναφέρονται στις  ιδιότητες  του  μελιού,στη  Σπάρτη αποσύρονταν  με  τους  έφηβους-στρατιώτες  στον  Ταύγετο   για  να  τραφούν  αποκλειστικά  με  μέλι,αλλά  και  άλλοι  λαοί όπως Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι,Χεταίοι,Ασύριοι,Αιγύπτιοι είχαν  εντάξει  το  μέλι  στη  διατροφή  τους και  του  απέδιδαν   και  φαρμακευτικές-θεραπευτικές  ιδιότητες, ενώ  το  ίδιο   ακολούθησαν   οι  Ρωμαίοι  και   Βυζαντινοί.

Πληθώρα μυθολογικών  και  ιστορικών  στοιχείων  αναφέρονται  στη  διατροφικές  και    φαρμακευτικές  αξίες  του  μελιού,που  είναι δυναμωτικό, και  καταπραϊντικό  της  κόπωσης,των  κρυολογημάτων,της  επούλωσης  πληγών του  δέρματος και  άλλων  παθήσεων  του  ανθρώπινου  οργανισμού.

Αλλά  και  η  σύγχρονη  επιστημονική γνώση επαληθεύει  τις  αξιόλογες  ιδιότητες  του  μελιού που  καταγράφονται  επιγραμματικά   ως  εξής:

.Φαρμακευτική και  θεραπευτική  δράση,με ελάττωση του  ολικού αριθμού   μικροβίων  του  εντέρου,ανακουφιστικό από  συμπτώματα  αλλεργίας,συστατικά  με  αντικαρκινικές  ιδιότητες,επιταχυντικό  της  απορρόφηση  του  οινοπνεύματος,αντιμετώπιση  της  παιδικής  γαστρεντερίτιδας, εγκαυμάτων και  χρόνιων ή  μολυσματικών  πληγών,μέλι  για  την   αρτηριοσκλήρινση,προστασία  από στομαχο- γαστρεντερικές  παθήσεις.

Ανεπιθύμητες ιδιότητες  του  μελιού:Το  μέλι είναι  αιτία  αλλαντίασης  σε  χρονιάρικα  παιδιά,υπάρχουν  και  σπάνια  φυτά   καταγραμμένα  που   παράγουν  δηλητηριώδη  μέλια  ,όχι  στην  Ελλάδα και  είναι  γνωστά καταγραμμένα.

Επίλογος:Το  μέλι  συμβάλλει στην  καλή  λειτουργία  του  ανθρώπινου  οργανισμού και  μερικές  επιδράσεις  του  έχουν τεκμηριωθεί.Αλλά   υπάρχουν  και  αναφορές  για  πρακτικές  εφαρμογές του  μελιού σε  εξασθενημένους  οργανισμούς,σε   παιδιά,εγγύους,αθλητές ,γέροντες κλπ.  Αλλά  σε  κάθε περίπτωση δεν  πρέπει  να  υπερεκτιμάτε και  να  θεωρείται… ότι  θεραπεύει  «πάσαν  νόσον».-

Πηγή:Μελισσοκομική  Επιθεώρηση Ιουλίου-Αυγούστου 1998,σελ.319-322,με  τις  ευχαριστίες μας  για  την ενημέρωση . Και  προς  τους  συντάκτες Καθηγητές   κ.κ.Ηλιού Αλεξάνδρα  και  Θρασυβούλου Ανδρέα :»Τις ευχαριστίες  μας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου