Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Γύρη

Γύρη είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια.

Είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών (γυρεόκοκκοι) των Σπερματόφυτων. Στα φυτά που έχουν άνθη, οι γυρεόκοκκοι βρίσκονται στους ανθήρες των στημόνων και μεταφέρονται στη συνέχεια στον ύπερο, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση του άνθους. Το πάχος των γυρεόκοκκων κυμαίνεται από 2,5 έως 250μm (μικρόμετρα).

Tο  χρώμα της ποικίλλει, ανάλογα με το άνθος του φυτού που προέρχεται.

Η γεύση της γύρης είναι κατά το πλείστον πικρή αλλά υπάρχουν και φυτά, πόες συνήθως, που δίνουν γλυκιά γύρη.

Η γύρη κατά την επικονίαση που γίνεται από τις μέλισσες αναμειγνύεται με τις εκκρίσεις τους και με το νέκταρ.

Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών είναι υπεύθυνος για τις ωφέλιμες ιδιότητες της γύρης που προσφέρει στον άνθρωπο. Η γύρη αποτελεί βασική πηγή τροφής για τις μέλισσες λόγω του πλούτου θρεπτικών ουσιών που περιέχει.

Η χρήση της γύρης ήταν ευρέως διαδεδομένη από τα αρχαία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Αυτό αποδίδεται στις φαρμακευτικές ιδιότητες της, οι οποίες ήταν γνωστές από τότε. Πολλές ασθένειες αντιμετωπίζονταν με τη χρήση της γύρης.

Μερικές από τις ασθένειες αυτές ήταν το κρυολόγημα, η γρίπη, το έλκος, η πρόωρη γήρανση, η αναιμία και η κολίτιδα .

Ακόμα και σήμερα, η χρήση της γύρης είναι διαδεδομένη και παρατηρείται διαρκής αύξηση της χρήσης της από ανθρώπους, ως συμπλήρωμα διατροφής και ως  τονωτικό.

Απευθύνεται τόσο σε μικρές ηλικίες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες γιατί προσφέρει ευεξία και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Τα κύρια συστατικά από τα οποία αποτελείται η γύρη είναι τα λιπίδια, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα καροτενοειδή, τα αμινοξέα, οι πολυφαινόλες όπως τα φλαβονοειδή και υδατάνθρακες.

Σε ορισμένα από τα συστατικά αυτά αποδίδονται οι θεραπευτικές ιδιότητες της .

Μια πρόσφατη έρευνα εκτίμησε τη χημική σύνθεση και τις βιολογικές δραστηριότητες της ελληνικής γύρης και τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι τα κύρια συστατικά της ανήκουν στα σάκχαρα, στα λιπαρά οξέα, στα φαινολικά οξέα, στα φλαβονοειδή, στους εστέρες λιπαρών οξέων και στο παλμιτικό οξύ.

Στην έρευνα , παρατηρήθηκε αυξημένη πρωτεοσωμική δράση σε ανθρώπινους ινοβλαστούς, η οποία έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στα κύτταρα που υπόκεινται σε οξειδωτική καταπόνηση και επιπρόσθετα συνεισφέρει στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους.

Σε πειράματα, βρέθηκε ότι τα συστατικά της γύρης παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση γιατί αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και παθογόνων μυκήτων. Η δράση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί στο υψηλό περιεχόμενο σε φλαβονοειδή.

Επίσης παρουσιάζει υψηλή Αντιοξειδωτική δράση, καθώς βοηθάει στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών του ανθρώπινου οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτοχημικών ουσιών και δευτερογενών μεταβολιτών.

Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες ,βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη γνωστή ως βιταμίνη R (60mg/100gr)  η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.

 Η γύρη βοηθάει στην διανοητική λειτουργία και ενισχύει την συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση και βελτιώνει τον μεταβολισμό.

Περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας.

Σύμφωνα με έρευνες ειδικών επιστημόνων εκτός των παραπάνω, έχει ευεργετικές και θεραπευτικές ικανότητες, στον άνθρωπο.

- Ρυθμίζει τις εντερικές λειτουργίες, ( δυσκοιλιότητα, διάρροια ) και γενικά την λειτουργία του στομάχου.

-Επενεργεί αποτελεσματικά στον προστάτη κατά την θεραπευτική αγωγή και σε περιπτώσεις διαβητικής φύσεως.

-Έχει άριστα αποτελέσματα σε αναιμικά ή αδύναμα παιδιά και σε νευρασθενείς. Η χρήση της επιφέρει διαύγεια σκέψης, βελτιώνει την όραση και περιορίζει την τριχόπτωση.

-Δημιουργεί ευεξία , τόνωση του ηθικού, της ψυχικής διάθεσης και βελτιώνει την αντοχή.

-Έχει 7,5 φορές περισσότερο σίδηρο από το μοσχαρίσιο κρέας και είναι άμεσα και 100% απορροφήσιμο από τον οργανισμό.

Καταναλώνεται σε φυσική κατάσταση, αμάσητη με την βοήθεια νερού ή μαζί με ρόφημα. Τριάντα πέντε ( 35 ) γραμμάρια γύρης για ενήλικες , δηλαδή μια κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι η ποσότητα που μπορούμε να πάρουμε και καλύπτουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ μία κουταλιά του γλυκού είναι αρκετή για τα παιδιά.

Η καλύτερη στιγμή για να πάρουμε γύρη είναι το πρωί νηστική ένα τέταρτο πριν το πρόγευμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου