Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Η γύρη και η κατανάλωση της

Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Από τη φύση της περιέχει όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία και όλη την ζωτική ενέργεια για να δημιουργήσει και να υποστηρίξει την υγεία, κι αυτό την κάνει ασύγκριτη με οποιαδήποτε άλλη τροφή ή διατροφικό συμπλήρωμα.
Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ζάχαρα, λιπαρές ουσίες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αυξηντικούς παράγoντες, ορμόνες, ένζυμα, και άλλα άκρως απαραίτητα, συστατικά για τον οργανισμό μας.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη (βιταμίνη R), η οποία ενισχύει σημαντικά όλο το τριχοειδές σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχει βιταμίνες Β-συμπλέγματος (Β1, Β2, Β6, Νικοτινικό οξύ, Παντοθενικό οξύ, Φολικό οξύ και σε μικρές ποσότητες (μόνο στην μη-αποξηραμένη γύρη) Β5 και Β12. Περιέχει βιταμίνη C, D, Βιοτίνη, Ινοσιτόλη, ενώ στην μη- αποξηραμένη γύρη περιέχονται μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ. Περιέχει σοβαρές ποσότητες ενεργών καροτινοειδών, όπως για παράδειγμα προβιταμίνης-Α και σε μικρές ποσότητες βιταμίνη Ε. Είναι πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα είναι δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Στην γύρη περιέχονται 20 αμινοξέα. Το πιο σημαντικό είναι ότι περιέχει τα 8 βασικά αμινοξέα τα οποία δεν παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αυτά είναι : ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη, κυστεΐνη και τυροσίνη. Η πρωτεΐνη που περιέχεται στην γύρη ειναι υψηλής βιολογικής αξίας και δεν παράγει μεταβολικό στρες. Αυτό σημαίνει οτι απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν παραγει οξύτητα στον οργανισμό. Στην γύρη περιέχονται λιπαρές ουσίες σε βαθμό 5-20%. Ορισμένες απο αυτές, έχουν την ιδιότητα, όχι μόνο να μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL, αλλά και να αυξάνουν την καλή χοληστερίνη HDL, προστατεύοντας απο την αρτιριοσκλήρωση. Στην γύρη περιέχονται περισσότερα απο 12 βασικά ένζυμα, άκρως απαραίτητα κυρίως σε μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, πολύ μεγάλο πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, μεγάλες ποσότητες σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, περισσότερες απο τρεις αυξητικές ουσίες και παράγοντες ανάπτυξης και ορισμένοι ισχυροί αντιβιοτικοί παράγοντες. Ο συνδυασμός της γύρης με το μητρικό βάμμα πρόπολης, είναι ο μεγαλύτερος αντιβιοτικός δυναμίτης της φύσης εναντίων ιών, βακτηρίων και παρασίτων. Ο συνδυασμός της γύρης με το μέλι, βοηθά τον οργανισμό στην καύση του λίπους και στην απώλεια σωματικού βάρους.

Τρόπος χρήσης : 
Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες κανόνικες ανάγκες ενός ενήλικα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.τ.λ. 
Η κατανάλωσή της πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα, και σταδιακά ανά εβδομάδα, αύξηση σε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 2 - 4 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά, ώστε να δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος καταναλώνεται 15 - 30 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν να κερδίσουν βάρος να την καταναλώνουν αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη μέσα σε φρέσκο χυμό φρούτων και λαχανικών. Μπορεί, επίσης, να αναμιγνύεται με καλής ποιότητας μέλι (σε αναλογία 1:2 –γύρη/μέλι), κατά προτίμηση ακατέργαστο, και να καταναλώνεται με τον παραπάνω τρόπο. 
Η γύρη δεν συνίσταται για παιδιά κάτω των τριών ετών. 
Η νωπη γύρη, ανάλογα με την φυτική της προέλευση, έχει ιδιάζουσα ευχάριστη, ελαφρώς γλυκιά, λουλουδένια γεύση. Η γύρη, τέλος, μπορεί να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου